Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Melanoom (huidkanker)

10 tips van Vlaamse Kankerliga:


 1. Ken uw huidtype en houd er rekening mee.
  Vooral mensen met huidtype 1, maar ook met huidtype 2, moeten extra voorzichtig zijn.

  Huidtype 1.

  Zeer lichte huid, sproeten, rossig of lichtblond haar, lichte ogen Verbrandt zeer snel, wordt altijd rood, bruint nooit

  Huidtype 2.

  Lichte huid, goudblond haar, lichte ogen Verbrandt snel, wordt altijd rood, bruint soms licht

  Huidtype 3.

  Lichtgetinte huid, donkerblond of bruin haar, vaak donkere ogen Verbrandt zeer zelden, wordt soms rood, bruint gemakkelijk

  Huidtype 4.

  Getinte huid, donker haar, donkere ogen Verbrandt bijna nooit, wordt niet rood, bruint zeer goed

  Huidtype 5.

  Donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen Verbrandt zelden, bruint zeer goed

  Huidtype 6.

  Zeer donkere huid, zwart haar, donkere ogen Verbrandt bijna nooit, huid wordt donkerder
 2. Gebruik steeds een goede zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Smeer u in, ten minste 15 à 30 minuten voor u naar buiten gaat. Ga zorgvuldig te werk zodat u geen lichaamsdelen vergeet. Eén keertje smeren voor de hele dag volstaat uiteraard niet, smeer om de twee uur. Het is ook belangrijk dat u de zonnecrème voldoende dik smeert.
 3. Vermijd intensieve blootstelling aan de zon, vooral tussen 11 en 15 uur, want de UV-straling is dan het grootst.
 4. Raadpleeg het weerbericht om de voorspelde UV-index te kennen en hou er rekening mee.
 5. Draag beschermende kleding.
 6. Zonneproducten zijn geen garantie dat de zon geen schade kan aanrichten. Als u lange tijd in de zon blijft, kan u toch nog verbranden. Er bestaat een duidelijk verband tussen het aantal keer dat iemand verbrandt in de zon en melanomen.
 7. Lig niet te 'bakken' in de zon maar beweeg liever. Ga wandelen, fietsen...; zo verandert de invalshoek van de zon op de huid voortdurend en is de kans op verbranding drie keer kleiner. Insmeren blijft zeker noodzakelijk.
 8. Draag een goede zonnebril: noch donkere glazen, noch een hoge prijs zijn een garantie voor een goede bescherming. Een goede bril vermeldt dat hij conform is met de EU-normen: hij heeft glazen die 60 tot 90% van de stralen wegfilteren. De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken).
 9. Bescherm u ook tijdens de wintervakantie in de bergen. Sneeuw- en ijsvlaktes weerkaatsen de UV-stralen waardoor u sneller kan verbranden. In hoger gelegen streken is de UV-straling minder gefilterd door de atmosfeer. Gebruik best een hoge beschermingsfactor. Vergeet de lippenzalf met UV-filter en de zonnebril niet.
 10. UV-stralen worden niet door water tegengehouden, dus kan u ook verbranden in het water. Gebruik waterproof zonnecrème als u gaat zwemmen. Een natte huid is gevoeliger, droog uw huid dus steeds goed af na een zwembeurt en smeer u terug in.

 

Zonnebank

Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van de zonnebank. Het verhoogt het risico op huidkanker, waaronder ook melanomen. Sinds 1 augustus 2008 werd de wetgeving op de zonnebanken in ons land verstrengd. Jongeren onder de 18 en mensen met huidtype 1 mogen geen toegang meer krijgen tot de zonnebank. De onthaalverantwoordelijke van de zonnebank is ook verplicht om het huidtype van de klant te bepalen. De duur, de intensiteit en de frequentie van de zonnebankbeurten moeten aan het huidtype worden aangepast. Na de eerste zonnebankbeurt moet u minstens 48 uur wachten tot de volgende beurt. Bij de volgende beurten moet een minimuminterval van 24 uur worden gerespecteerd. U bent ook verplicht om tijdens het zonnebanken een beschermende uv-bril te dragen.


Nuttige informatie

In de folder: Zon, spring er verstandig mee om. Overdaad schaadt. kan je heel wat nuttige informatie vinden, alsook op de website huidkanker.be en www.euromelanoma.org.

Op www.veiligindezon.be kan je antwoorden vinden op vragen als:
Hoe ontcijfer je een etiket van een zonneproduct,
hoe breng je een zonneproduct correct aan,
wat bedoelt de weerman met UV-index 9,
hoe bescherm je best je kinderen...

Lees onze zelfzorgtekst.